contact

Telefon: 0724.005.393   Telefon: 0726.259.277  dans@pompitas.ro

Dansurile si istoria lor

VALSUL LENT


Istorie

La originea Valsului Lent a fost Boston-ul, dans care a disparut odata cu sfarsitul primului razboi mondial. Boston-ul (importat din SUA) a fost dansat pentru prima data intr-un club select din Anglia, in 1874. Dansul Boston nu seamana deloc cu Valsul Lent de astazi. Pozitia partenerilor era diferita: partenerii dansau unul langa celalalt.

Valsul Lent prinde contur dupa Primul Razboi Mondial, cand se decide ca miscarea sa fie: pas, pas, langa. Varianta moderna a acestui dans a fost creata in jurul anului 1910, de catre profesori de dans din Anglia.

La campionatul din 1922, Victor Sylvester a castigat dansand o combinatie care era formata doar din figurile Natural Turn, Change of direction si Reverse turn, mai putin decat invata astazi un incepator.

Dansul a fost imbunatatit incepand cu 1926, cand miscarea de baza sa schimbat in: pas, lateral, langa. Apoi au aparut multe alte figuri, care au ajuns sa fie standardizate de Imperial Society  of Teachers of Dancing (ISDT). Cele mai multe se folosesc si astazi in dansulsportiv.

Contributii importante in dezvoltarea Valsului Lent au avut Victor Sylvester, Miss Joshepine Bradly, Maxwell Steward  si Pat Sykes, primii campioni englezi.


Astazi

Este un dans lin, care combina deplasarea pe orizontala cu miscari veritcale, determinand variatii ale centrului de greutate a perechilor. Predomina intoarcerile in ambele directii, iar miscarile de baza includ o suita de pasi (Chasse turn) in care picioarele se apropie pe pasul al treilea. Ezitarea (hesitation) reprezinta exceptia, in care se face un  singur pas pe prima bataie a masurii, pastrandu-se pozitia pe celelalte doua.

Miscarile care caracterizeaza Valsul Lent sunt inaltarile si coborarile. Acestea se repeta la fiecare masura astfel:

    - Pe pasul 1 incepe inaltarea;

    - Pe pasul 2 si 3 continua inaltarea;

    - Pe sfarsitul pasului 3 se coboara.


 


TANGO

Tangoul s-a nascut in Argentina, Buenos Aires, la sfarsitul secolului XIX in suburbiile sarace alr orasului care adaposteau un numar foarte mare de emigranti de pe toate continentele. Muzica de tango era foarte simpla, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile si tristetile porteno-silor (numele locuitorilor Buenos Aires). DAnsul era simplu si monoton, se dansa pe strazi, spalunci si bordeluri. Pentru ca numarul barbatilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din barbati.

Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si spectacolele de cabaret din Buenos Aires iar la inceputul secolului XX l-au adus la Paris in saloanele de dans. De aici s-a intors in Argentina cu o aura de eveniment monden. Tangoul ramane si in Europa ca dans de societate si va fi introdus mai tarziu ca stil de dans in dansul sportiv.

Perioada 20-50 este cunoscuta ca epoca de aur a tangoului. Muzica, dansul si literatura de tango au atins maturitatea artistica. Emulatia Buenos Airesului a cuprins un numar mare de virtuosi muzicieni, dansatori, poieti, artisti plastici si nu in ultimul rand locuitorii Buenos Airesului.

sound by Jbgmusic